Mulți dintre noi avem sau am avut măcar o prietenie virtuală… Știți voi, o relație la distanță cu acele persoane simpatice cărora nu dorim să le ștergem urma pe care câțiva km au lăsat-o în bătaia vântului.
Mediul online se poate dovedi a fi și un loc bun unde, pe lângă numeroasele locuri destul de neprimitoare pe care le găzduiește, ne putem întâlni și cu persoane binevoitoare, care să transforme, în timp, în niște prieteni apropiați.

Totul este bine și frumos, dar oful nostru apare atunci când interesul unor oameni din ziua de astăzi ne pune la îndoială acest „noroc” de a cunoaște o persoană atât de prietenoasă. Pe parcurs, distanța nu face decât să sporească acea neliniște când ne punem întrebarea: „Oare va merge?” Aici apare și dilema noastră din această temă: Poate funcționa o astfel de relație la distanță?

O întrebare care, pe cât se simplă sună, pe atât de complicată poate să ajungă. Situațiile pot să difere în funcție de personalitatea și mentalitatea fiecăruia. Fie că ai întâlnit o persoană nouă sau că dorești să ții legătura cu vechi prieten, nu trebuie să uiți că este tot o prietenie! O relație care se bazează pe aceleași lucruri ca și oricare altă relație normală. În alte cuvinte: respect, sinceritate, comunicare, afecțiune; semnele fundamentale pe care trebuie să le arăți pentru a menține o relație așa cum trebuie și cum este normal. Totodată, pentru că ți-ai luat angajamentul de a o numi pe acea persoană un „prieten”, sunt și lucrurile pe care omenia „te obligă” să le manifești față de ea.
Dacă vine vorba… nu doar față de un prieten… normal ar fi să ne comportăm cu oricine așa. Din păcate însă, uneori nu prea se poate.

Cum o relație „reală” poate da greș dacă acele puncte esențiale nu se regăsesc între cele două persoane, la fel și una virtuală nu va funcționa. Prin urmare, depinde de fiecare dintre voi ca acea relație să funcționeze.
Părerea mea este că o astfel de relație poate să meargă înainte și chiar să se transforme în ceva frumos. Totuși, din punctul ăsta de vedere, lipsa de comunicare directă poate constitui veriga slabă a unei relații la distanță.

Încrederea este, de asemenea, un element cheie în orice relație. Distanța sau lipsa acelei comunicări directe nu trebuie să te ducă imediat la concluzia că persoana respectivă te ignoră, că nu mai are aceleași sentimente pentru tine și că totul s-a încheiat. De multe ori, acesta este de fapt motivul în cauză pentru destrămarea relațiilor (de orice tip) din ziua de astăzi: acuzațiile bazate pe niște presupuneri și absența comunicării. 
Asta este o altă problema a cărui rezolvare constă în puterea de înțelegere și, desigur, depășirea orgoliului care nu ne lasă să spunem „îmi pare rău, am greșit”.  Este mai greu să ne dăm seama că și noi greșim, nu doar ceilalți, atunci când suntem niște orgolioși.
Lucrurile ar fi mult mai simple dacă ne-am strădui să-i înțelegem pe cei din jurul nostru și dacă nu am presupune că știm totul.

Asta însă este mai greu cu aceste relații virtuale. Un lucru foarte important este că, pentru această încredere despre care spuneam, trebuie să cunoști persoana de lângă tine. Trebuie să o înțelegi, să simți ceea ce spune. La urma urmei, încrederea nu înseamnă să verifici constant ce face persoana de lângă tine. Nu ar trebui să te gândești, mereu, „oare spune adevărul?”. Încrederea înseamnă să știi că acea persoană face ceea ce trebuie și că are un motiv bun pentru faptele sale. Cum spuneam, este mai greu cu relațiile virtuale, deoarece nu poți ști întotdeauna cine este persoana cu care vorbești. Din această cauză, grija noastră trebuie să fie cui oferim acea încredere. În situația asta trebuie să fim răbdători și precauți.

În ziua de astăzi, mediul online poate fi un loc primejdios, iar oamenii pot fi foarte neprietenoși. Ne vom citi în articolul următor cu ceva pe tema asta.

Un alt plus atunci când avem prieteni virtuali este că ne putem împrospăta lista locurilor vizitate. Desigur, după ce ajungem să-i cunoaștem, să știm ce fel de persoane sunt și ce fac. Că tot suntem noi mari iubitori ai călătoriei… Trebuie să recunosc că mă încadrez și eu în această categorie.

În final, rămâne la latitudinea noastră să decidem pe cine considerăm un prieten și depinde de fiecare dintre noi ca acea prietenie să meargă mai departe. Fie că este una apropiată ori una virtuală.

Eu am avut bucuria de a cunoaște, până acum, câteva persoane incredibile în mediul online. Ce-i drept, nu am avut o prietenie îndelungată cu toate persoanele cu care m-am împrietenit. Știți vorba aceea: „Fiecare sfârșit este un nou început”… Eu cred că, în mod special, fiecare sfârșit ne oferă o lecție importantă. Dacă stăm să ne gândim de ce s-a ajuns la sfârșitul acela putem avea grijă ca următorul început să se termine mult mai frumos.

Persoanele cărora „le-a fost scris” să-mi fie în continuare alături mi-au arătat că graniță relațiilor la distanță este doar o limită impusă de noi, prin lipsa de încredere de care dăm dovadă față de persoana de lângă noi.

Așadar, vă mulțumesc pe această cale! Sper ca și voi să aveți parte de același echilibru în viața personală și relațiile voastre. Prețuiți-vă prietenii, indiferent unde sunt ei acum, la 2 blocuri distanță sau la sute de km. Pentru că un prieten rămâne mereu un prieten!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: